Interview: Caroline Vogel

interview-caroline-vogel-1Het Naaicafe.
Een student die zijn broek repareert, een moeder die de bruidsjapon van haar dochter maakt, vriendinnen die elkaar adviseren op modegebied… ze ontmoeten elkaar in Naaicafé van Caroline Vogel aan de leestafel met koffie en thee. Sinds september 2007 is de Hoogstraat 57 in Rotterdam de plek waar het mogelijk is om voor een uur een naai- of lockmachine te gebruiken.  Even een broek korter maken of een gordijn naaien kan nu ook zelf, zonder thuis een naaimachine te hebben. Ook voor bij ingewikkelde naaiproblemen kunnen bezoekers advies vragen bij Naaicafé Caroline Vogel.

Wat kunt u vertellen over het naaicafe?
7 jaar geleden ben ik begonnen met het naaicafe. Verschillende leeftijden zul je hier vinden. De generatie van nu krijgt op school geen handwerk meer, daarom komen vooral veel jongeren naar het naaicafe. Je kan hier cursussen volgen of je eigen gang gaan, door middel van een stippen kaart. Mensen komen eerder naar het naaicafe, omdat de drempel lager ligt dan dat je bij iemand thuis een cursus volgt en niet vast zit aan maandelijkse kosten. Het is een open werkplek waar genoeg mensen rond lopen voor begeleiding. Naast cursussen en eigen tijd is er ook een model van de week. Hier voor worden er patronen gemaakt die je later voor je zelf kan gebruiken. Je kan je eigen spullen meenemen maar ook is het dan mogelijk stof en fournituren daar te kopen.  En natuurlijk kan je ook altijd langskomen voor een gezellig bakkie.

Wat is uw achtergrond/studie ervaringen ?
Ik heb op de mode academie gezeten. Daarna heb ik een tijd voor een ontwerper gewerkt in Amsterdam maar het modewereldje is niet echt de plek voor mij. Ik vond het leuker om voor het theater wereld te werken. Na een een tijd kreeg ik last van rugklachten en ben ik daardoor thuis naai cursussen gaan geven. Door de drukte, kleine werkruimte besloot ik het groter aan te pakken. En zo begon ik aan de volgende stap het naaicafe.

Hoe bent u op dit concept gekomen?
7,5 jaar geleden kwam een vriendin met een artikel over een Nederlandse vrouw die in Berlijn een eigen naaicafe had opgezet. En omdat ik thuis dus te weinig ruimte had, vond ik het een erg leuk idee omdat ook te beginnen. Ik heb het naaicafe in Berlijn nooit bezocht. Ik heb mijn eigen ideeën uitgewerkt.  En zo waren destijds het eerste naaicafe van Nederland. Ondertussen zullen er meerdere naaicafes zijn ontstaan.

Hoe kijkt u naar de mode branche van Rotterdam?
Rotterdam ontwikkeld zich snel. Het word hipper en groter als je bijvoorbeeld kijkt naar de Witte de Withstraat of naar de nieuwe jongen ontwerpers. Dan is Rotterdam een fijne start om daar te beginnen, want er zijn veel verschillende mogelijkheden.

Wie is de genen waar u naar op kijkt of erg interessant vind?
Ik heb niet een specifiek iemand waar ik naar opkijk. Er zijn veel verschillende modeontwerpers met hun nieuw collecties waar ik inspiratie kan uithalen. Ook ergens heeft de Nederlandse vrouw die in Berlijn begon met een naaicafe heeft me ook zeker geïnspireerd.

Heeft u nog advies voor de studenten van mode maat kleding?
Laat je niet afschrikken door wat je tegenwoordig allemaal ziet of wat nu hip is. Laat het je juist inspireren maar blijf vooral bij je zelf. Doe en maak wat jij leuk vind, want als je dat niet doen dan ga je jezelf tegen werken. Ik ben best wel jaloers op de generatie van nu, omdat je gemakkerlijk het internet kan gebruiken om bekendheid te krijgen. Maar daar vooral gebruik van maar bedenk ook dat de echte mode lief hebbers niet alleen iets willen zien maar ook iets tastbaars willen hebben.

Amy Speelman

interview-caroline-vogel-2

Je Misschien Geïnteresseerd