Interview: Linda Zoon

Linda Zoon

Linda Zoon

Linda Zoon is grafisch ontwerper en illustrator. Tekent al  haar hele leven. Al haar prachtige illustraties bedenkt ze zelf of laat zich inspireren door mode ontwerpers. Haar verhaal heeft me zeker geïnspireerd en ik kan niet wachten tot ik meer van haar tekeningen kan zien. Je kunt Linda Zoon vinden in haar prachtige galerie/atelier Dutch Universal Studio op de Hoogstraat 23a, 3011 PD in Rotterdam waar ze ook haar unieke tekeningen ontwerpt en verkoopt.

Waar komt de passie en interesse voor grafisch ontwerper/ illustrator vandaan?
“Vanaf kleins af aan was ik bezig met het maken van tekeningen, posters en hield ik er van om dingen te bedenken. En het was voor mij een soort logische stap om grafisch ontwerper te worden. Ik heb het ook een van thuis mee gekregen. Mijn moeder is ook heel creatief en ze was vroeger ook veel met illustreren en mode bezig.”

Waar haalt u inspiratie uit voor uw ontwerpen?
“Ik hou van musea, film en theater en daar haal ik voornamelijk mijn inspiratie vandaan. Jean Paul Gaultier is bijvoorbeeld een mode ontwerper die mij inspireert door, de prachtige en unieke ontwerpen die hij maakt. Voor de grafische vormgeving laat ik me graag inspireren door gewoon naar buiten gaan en verschillende mensen te ontmoeten. Of af en toe een stedentripje zoals Antwerpen, Parijs of Madrid. De sfeer, de mensen en de andere omgeving brengen me altijd op veel nieuwe ideeën.”

Welke studies heeft u gevolgd en waar?
“Ik heb op het Grafisch Lyceum Rotterdam gezeten. Ik ben begonnen met de opleiding voor Grafisch technicus. Ik heb veel geleerd over verschillende druktechnieken, kleurenleer en papiersoorten. Een goede basis voor de opleiding daarna, de grafische vormgeving.”

Welke ervaringen heeft u opgedaan voordat u voor uw zelf begon?
“Ik ben 22 jaar geleden voor mezelf begonnen. Daarvoor heb ik bij verschillende drukkerijen gewerkt, daar heb ik het vak in de praktijk geleerd. De grafische industrie veranderde heel snel, vroeger werd alles handmatig gedaan zoals tekst lay-out en beeldbewerkingen. Nu ontwerp ik alles met behulp van de computer.”

Wat kunt u vertellen over de bekende opdrachtgevers waar u ontwerpen voor heeft gemaakt?
“Ik schrijf en illustreer een modeblog voor Amsterdam Fashion TV. Ik maak dan een blog over trends of de afgelopen collecties van 2015 of de komende van 2016. Ik kijk dan naar de ontwerpen die mij het meest opvallen en wat ik mooi vind en daar maakt ik dan illustraties voor. Ik maak nog geen tekeningen in opdracht van bekende ontwerpers, dat is wel een droom die ik graag in vervulling zie gaan. Ik illustreer ook voor een fashionblogger in Dubai. Het is een podium voor mijn mode illustraties. Zodat mensen in de toekomst mogelijk een opdracht voor mij hebben voor bijvoorbeeld een magazine zoals, Vogue Italy, Vogue Paris en noem maar op. Voor Fab Magazine (een blad voor de ondernemende vrouw en komt iedere twee maanden uit) illustreer ik over verschillende onderwerpen.”

Is grafisch ontwerper al altijd uw droom geweest of had u andere dromen?
“Mijn droom is de modewereld, dat is eigenlijk wat ik het liefst doe. Het grafische vak heb ik gekozen omdat ik dat erg leuk vond in combinatie met illustreren. De afwisseling is ook goed en nodig voor de inspiratie. Door deze combinatie ontmoet ik een breder publiek. Je komt dan vaak van het een in het ander. Dat maakt het leuk en spannend. Voor mijn gevoel heb ik het juiste pad bewandeld. Het is nooit zo dat je zegt, dit wil ik worden en dan wordt je dat ook. Dat gaat niet altijd, dat is niet voor een ieder weggelegd. Ik was wel altijd aan het tekenen en niet alleen mode. Na mate je ouder wordt kom je steeds dichterbij je droom.”

Zou u uw dagelijkse modestijl kunnen omschrijven, of welke modestijl u heel erg aanspreekt?
“Dat durf ik bijna niet te zeggen, maar je zal denken dat ik een fashionista ben in hart en ziel. Wel in illustreren maar niet in mijn kledingstijl.  Jullie kennen Steve Jobs vast wel (oprichter van Apple). Hij droeg altijd een zwarte broek, een wit T-shirt en witte gympen. Net als Jobs is mijn dagelijkse stijl bijna een uniform te noemen. Ik draag graag een fijne spijkerbroek, laarzen, een lekker t-shirt een leer jasje en een sjaaltje. Als een mode ontwerper een make-over zou voorstellen sta ik daar wel voor open. Als ik naar iets speciaals ga dan trek ik natuurlijk iets aan wat bij de gelegenheid past.”

Wat zou u nu tegen uw jongere zelf zeggen of wat voor advies zou u uw zelf geven?
“Dan zou ik zeggen ‘gewoon doen’, want ik heb in mijn verleden vaak twijfels gehad. ‘Ik dacht kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg of zouden ze me wel goed vinden?’ Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat er vooral om wat je zelf wilt en dat het je een fijn gevoel geeft. Als ik schets wordt ik helemaal gelukkig, dan vergeet ik de wereld om me heen en ben ik blij en dan maakt het mij niks uit of ik maar één spijkerbroek in de kast heb hangen. De materialistische dingen doen er dan helemaal niet toe. Ik ben gelukkig in wat ik doe en in het verleden heb ik dat een beetje aan de kant geschoven. Ik dacht het gaat mij niet lukken, maar als je de stap niet neemt om het te proberen weet je het ook niet. Haal alles uit de kast wat je hebt en begin gewoon, of het nou goed is of niet. Als je niks doet en je blijft twijfels houden, dan komt er niks. Gewoon meer durven dat is eigenlijk wel mijn boodschap.”

Heeft u nog advies voor de studenten van de opleiding mode/ maatkleding?
Ik zou zeggen ga je dromen achterna, dat is belangrijkste. Voor alle studenten ook gewoon doen, in jezelf geloven dat je het kunt. Willen is kunnen en waar een wil is, is een weg. Het zijn hele oude gezegden, maar dat is de enige manier om het over te brengen. Ik denk dat mensen die beginnen in de modewereld, heel goed moeten kijken. Kijken is de basis van het ontwerpen. Je moet heel goed kunnen kijken en luisteren naar wat mensen willen en waar ze behoefte aan hebben.”

Het interview met u vond ik echt heel erg leuk en interessant! Ik vond het erg leuk om u te ontmoeten en om te zien, wat voor creatieve tekeningen u had gemaakt. Nogmaals bedankt voor uw tijd en dit interview.

Asma Afras

Linda Zoon

Linda Zoon

Linda Zoon

Linda Zoon

 

Je Misschien Geïnteresseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>