Interview met Hester van der Stoep

Hester van der Stoep DSC_0004x_px1600Hester van der Stoep, eigenaresse van Modelessen. Ondanks weinig invloeden uit haar omgeving, toch de modebranche in gegaan. Het is een hele enthousiaste dame, die graag haar kennis met andere mensen wilt delen en sinds een jaar gevestigd in Rotterdam Zuid op de Bas Jungeriusstraat 244b.

Ik vond u via uw site Modelessen.nl. Daar kunnen mensen zich ook inschrijven voor cursussen en workshops maar hoe bent u op dat idee gekomen om er een atelier voor te openen?
Het begon allemaal na mijn studie. Ik wilde altijd wel voor mezelf beginnen. Met een aantal vriendinnen van mij deden wij mee met een wedstrijd. We moesten hiervoor kostuums maken. Maar mijn vriendinnen hadden nog nooit een naaimachine aangeraakt, dus dat had ik hen geleerd en ik dacht ‘dit kan ik ook aan andere leren’. Zo is het eigenlijk wel begonnen.

U heeft veel ervaring. Kunt u mij wat vertellen over uw achtergrond?
Nadat ik klaar was met de havo, ging ik naar de Willem de Kooning Academie. Ik volgde daar mode vormgeving, dat was mijn major en volgde daarnaast ook fotografie. Vroeger toen ik al 14 jaar was hield ik niet echt van de mode van toen. Op die leeftijd begon ik al met kleding vermaken. Nog wel met naald en draad maar dat was het begin.

Hoe verliep de opbouw van Modelessen, begon u alleen of had u hulp?
De opbouw verliep heel langzaam. Een jaar geleden woonde ik ergens anders en daar had ik ook me atelier. Ik had toen nog maar 1 klas met 6 cursisten. Uiteindelijk werd het er meer en meer. Een jaar geleden verhuisde ik naar zuid en opende ik daar me atelier. Deze was wat groter. Ondertussen heb ik al 6 groepen en ben ik 3 dagen per week open.

Op uw site staat ‘eigen creaties’. Heeft u uw eigen collectie of maakt u ook nog maatkleding?
Ik doe beide. Naast cursussen en workshops kunnen mensen gerust bij mij komen voor maatkleding. Ik neem de maten op en ik maak zelf de patronen voor een betere pasvorm. Ook heb ik me eigen collectie. Het is niet helemaal draagbaar voor t dagelijkse leven, het meer kunstzinnig.

Ondanks de crisis, heeft u nog veel inschrijvingen?
Ja, Juist! Ik denk dat mensen juist sneller komen door de crisis. Je maakt liever zelf iets van goede kwaliteit, waarvan je weet dat het nogal een tijdje mee gaan dan dat je een goedkoop iets koopt dat binnen no-time kapot gaat. Ook als je unieke kleding wil dragen of als de kleding juist weer te duur is.

Wat denkt u wat cursisten fijn vinden aan modelessen?
Het zijn kleine klasjes, maximaal 6. Dat is ook beter, want dan kan ik meer mijn aandacht verdelen. Dat vind ik wel belangrijk. Bij de basisopdrachten zit stof inbegrepen maar stoffen en fournituren kunnen ze of bij mij kopen of zelf meenemen. Cursisten kunnen zelfs hun eigen naaimachine meenemen als ze dat fijn vinden. En iedereen werkt hier op zijn eigen tempo.

Hebt u nog verder nog toekomst plannen?
Ik heb naast Modelessen nog een andere baan maar uiteindelijk wil ik fulltime werken met Modelessen. Ook zou ik nog wel graag een nieuwe collectie willen.

Ik wil u bedanken voor uw tijd. Het was een erg leuk interview.
Gabriela Locatelli

Hester van der Stoep DSC_0007x_px1600

Je Misschien Geïnteresseerd